“Zij moet toch echt zelf dat balletje over het net heen slaan …”

22-12-2018

Als tennisser volg ik met belangstelling de mooie resultaten en ontwikkelingen van Kiki Bertens. Bij het sportgala wordt haar coach tot sportcoach van het jaar benoemd, terwijl ze zelf niet wordt genomineerd. Die coach uit er zijn verbazing over. Met humor kan hij benoemen hoe de rol van coach werkt.

‘Zij moet toch echt zelf dat balletje over het net heen slaan, dat doe ik niet’ zegt Raemon Sluiter over Kiki Bertens rondom zijn benoeming tot sportcoach van het jaar.

Hij blijft zichzelf terecht in die ondersteunende rol plaatsen. Hij laat anderen schitteren. Daar zit zijn kracht.

Coachen is een prachtig en ondersteund vak. Je kunt tot steun zijn, motiveren, spiegelen, toelichten, tot denken zetten, confronteren, begeleiden enzovoorts. En deze methoden hebben tot doel om de gecoachte te helpen. Maar het is wel die gecoachte die het moet doen. Zelf die keuze maken, zelf beslissen, zelf die stap zetten, zelf dat balletje over het net heen slaan.

Een terechte winnaar. Die Raemon. Want waar coachen over gaat, dat snapt hij als geen ander. En voor mij is hij een inspiratiebron om ook de ondernemers die ik coach zo zelf de volgende stap te laten maken.

http://www.nu.nl/tennis/5620076/sluiter-baalt-niet-bertens-maar-hij-genomineerd-sportgala.html

 

Perspectief

09-12-2018

Deze week gaf ik voor de studievereniging Ruminenten van de HAS in Den Bosch een presentatie over de ingrediënten van een succesvolle bedrijfsovername. Op mijn vraag of er in de zaal ook ambitie is om een agrarisch bedrijf over te nemen, gingen de 100 aanwezige studenten bijna allemaal naar het ja-vak. Deze groep weet echt wel dat er veel hobbels en uitdagingen zijn om te overwinnen, maar zien ook de mogelijkheden. Dat geeft mij vertrouwen in de toekomst voor de land- en tuinbouw.

Wilt u ook zelf de volgende stap zetten?

Neem contact op

 

Bel 06 5338 9303 of mail voor meer informatie of een gratis intakegesprek.

 

Op mijn werkzaamheden zijn mijn algemene voorwaarden en mijn privacyverklaring van toepassing.