De suikerpot vliegt door de keuken…

04-08-2019

De suikerpot vliegt door de keuken en Karel stampt boos de keuken uit. “Zoek het maar uit!”, roept hij.

Toen broer Bart ruimte gaf aan zijn twijfels, was bij Karel een grens bereikt. Geschrokken blijft Bart achter. Karel is te boos om verder te praten. We spreken af dat ik hem later spreek.

De twijfels van Bart mogen er zijn en ik praat hier verder over met hem. Hij vertelt dat hij bang is dat het plan mislukt. We bespreken waar zijn angst met name ligt. Ik merk dat het Bart oplucht om er over te praten. Later, tijdens een wandeling in het bos, bespreek met Karel wat er achter zijn boosheid zit. Hij is bang dat er van uitstel afstel komt. De ingezette verandering is belangrijk voor hem, maar deze kan niet zonder Bart. Hij ziet geen uitweg en dat maakt hem boos. Ik stel weer om de tafel te gaan en Karel dit gevoel bij Bart kenbaar te maken.

Als antwoord op mijn vraag wat hen bij elkaar heeft gebracht wordt de startfoto van de muur gehaald. Bart en Karel kijken elkaar aan. Ze hervinden het vertrouwen in elkaar en zeggen tegelijk: er is al veel gebeurd. Bart vindt het een grote stap, maar wil wel verder. Karel zegt: “We moeten oog houden voor de twijfels die jij ziet. Daar kunnen we van leren en wat nog kan verbeteren, pakken we op.”

Als mediator kom ik boosheid en angst als emoties vaak tegen. Deze emoties kunnen je energie geven om te veranderen, maar emoties het kunnen je ook doen verstarren. In deze casus konden beide broers kijken wat hun voedde en daarna in perspectief plaatsen. Welke emotie heb jij? Wat wil die jou vertellen en hoe ga jij daar mee om?

suikerpot gevallen boos

Wil je meer inspiratie over dit onderwerp? Lees dan het verhaal van de oude Indiaan over de twee wolven.

“Zij moet toch echt zelf dat balletje over het net heen slaan …”

22-12-2018

Als tennisser volg ik met belangstelling de mooie resultaten en ontwikkelingen van Kiki Bertens. Bij het sportgala wordt haar coach tot sportcoach van het jaar benoemd, terwijl ze zelf niet wordt genomineerd. Die coach uit er zijn verbazing over. Met humor kan hij benoemen hoe de rol van coach werkt.

‘Zij moet toch echt zelf dat balletje over het net heen slaan, dat doe ik niet’ zegt Raemon Sluiter over Kiki Bertens rondom zijn benoeming tot sportcoach van het jaar.

Hij blijft zichzelf terecht in die ondersteunende rol plaatsen. Hij laat anderen schitteren. Daar zit zijn kracht.

Coachen is een prachtig en ondersteund vak. Je kunt tot steun zijn, motiveren, spiegelen, toelichten, tot denken zetten, confronteren, begeleiden enzovoorts. En deze methoden hebben tot doel om de gecoachte te helpen. Maar het is wel die gecoachte die het moet doen. Zelf die keuze maken, zelf beslissen, zelf die stap zetten, zelf dat balletje over het net heen slaan.

Een terechte winnaar. Die Raemon. Want waar coachen over gaat, dat snapt hij als geen ander. En voor mij is hij een inspiratiebron om ook de ondernemers die ik coach zo zelf de volgende stap te laten maken.

http://www.nu.nl/tennis/5620076/sluiter-baalt-niet-bertens-maar-hij-genomineerd-sportgala.html

 

Wilt u ook zelf de volgende stap zetten?

Neem contact op

 

Bel 06 5338 9303 of mail voor meer informatie of een gratis intakegesprek.

 

Op mijn werkzaamheden zijn mijn algemene voorwaarden en mijn privacyverklaring van toepassing.